BLOG

Personeelstekort is een risico voor bedrijfsgroei (én een kans!)

Danielle Wassink | 6 MAART 2024

Home » Recruitment Blog » Personeelstekort is een risico voor bedrijfsgroei (én een kans!)

Personeelstekort wordt vaak als ‘irritant’ beschouwd, terwijl het een serieus bedrijfsrisico vormt. Hoezo dan? Het is een bedreiging voor de groei en stabiliteit van jouw bedrijf. Dagelijks zie ik het effect daarvan bij bedrijven die dit onderschatten of negeren.

Hoe uit zich dat in een bedrijf en wat zijn dan de effecten?

 • Onvoldoende gekwalificeerde mensen zorgt voor gemiste kansen, verlies van marktaandeel en een achterstand op concurrenten die wel in staat zijn om talent aan te trekken.
 • Het heeft een verlammend effect op productiviteit en innovatie. Onderbemanning zorgt voor overbelasting bij jouw medewerkers, wat leidt tot verminderde prestaties en afname van de creativiteit.
 • Overbelasting zorgt voor het ontbreken van perspectieven en groeimogelijkheden van mensen. Dit leidt tot frustratie en het vertrek van juist die mensen die je graag wil behouden.
 • Doordat er geen tijd is voor strategische initiatieven focust iedereen zich op operationele taken. Dit belemmert de mogelijkheid om nieuwe ideeën te creëren, problemen op te lossen en je te focussen op de toekomst van je bedrijf.
 • De veiligheid kan in het geding komen door een gebrek aan toezicht, vermoeidheid, minder aandacht voor veiligheidsprotocollen etc. Een groot risico zijn dan ongevallen en letsel.
 • Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: De impact van personeelstekort op de bedrijfscultuur. Een constante staat van onderbezetting kan leiden tot een sfeer van stress, frustratie en demoralisatie onder werknemers. Dit kan resulteren in een hoog verloop, wat de situatie alleen maar verergert en de kosten voor werving en training verhoogt.

Wat kan je hier als directeur of HR-manager aan doen?

Het is belangrijk om hierin proactief te handelen. Het begint met het erkennen van de ernst van het probleem en het investeren in strategieën om talent aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Stappen die je kan ondernemen zijn bijvoorbeeld:

 • Jouw werkgeversmerk goed wegzetten en extern uiten;
 • Het optimaliseren van jouw wervingsproces door het proces efficiënt te maken en af te stemmen op de te werven doelgroep;
 • Informatie ophalen over jouw doelgroep, zodat je de juiste strategie formuleert;
 • Het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden (primair en secundair);
 • Werken aan een fijne bedrijfscultuur;
 • Talentmanagement intern op de kaart zetten.

Heb je deze kennis niet in huis? Spar met een externe expert om een plan op te stellen en voor het creëren van meer draagvlak voor het project binnen de organisatie. Zo haal je kennis, ervaring en tools in huis om oplossingen te bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw organisatie.

Kortom, het is hoog tijd om de ernst van personeelstekort serieus te nemen. Alleen door adequaat te reageren op dit probleem kan je de weg vrijmaken voor duurzame groei en succes. Laten we samenwerken om een toekomst te creëren waarin talent niet langer een beperkende factor is, maar een krachtige motor voor vooruitgang!

Meer weten? Neem contact op met mij: 06 – 40481138.

Over de auteur


Danielle Wassink is manager bij de vestiging Primatch Tilburg. Volgens Danielle is binnen recruitment geen one size fits all: elk bedrijf is anders en daardoor ook het wervingsproces. Haar doel? Bedrijven op een duurzame manier helpen met het werven van werknemers.

Primatch Manager Team Tilburg Danielle Wassink