BLOG

Het belang van assessments in een krappe arbeidsmarkt

TESSIE MOLKENBOER | 29 FEBRUARI 2024

Home » Recruitment Blog » Het belang van assessments in een krappe arbeidsmarkt

In mijn rol als Recruitment Consultant bij Primatch HR Groep ben ik o.a. verantwoordelijk voor een mooie klantportefeuille van bedrijven waarvoor ik assessments afneem zowel bij selectie- als ontwikkelvraagstukken. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om (potentiële) werknemers te testen?

In een krappe arbeidsmarkt, waar de concurrentie om talent groot is, wordt het steeds belangrijker om de juiste kandidaten te herkennen en aan te trekken. Assessments spelen hierbij een cruciale rol.

Waarom een assessment afnemen tijdens een sollicitatieprocedure?

  1. Vaardigheden boven ervaring: In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel om verder te kijken dan puur de ervaring die op het cv beschreven staat. Een assessment geeft inzicht in de werkelijke vaardigheden van een kandidaat, wat waardevoller is dan wat iemand claimt te kunnen. Dit helpt bij het vinden van kandidaten die echt passen bij de functie en de cultuur van het bedrijf.
  2. Kwaliteit boven kwantiteit: Met assessments kun je de kwaliteit van je kandidatenpool verhogen. Dit is vooral belangrijk wanneer je minder reacties ontvangt op je vacatures vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Een goed assessment helpt bij het filteren van kandidaten en zorgt ervoor dat je alleen tijd investeert in de meest veelbelovende kandidaten.
  3. Voorspellen van succes: Assessments kunnen helpen bij het voorspellen van de toekomstige prestaties van een kandidaat. Dit is cruciaal in een krappe arbeidsmarkt, waar elke werving telt. Door te focussen op de potentie van een kandidaat, kun je beter inschatten of iemand zal slagen binnen jouw organisatie.

Drie valkuilen bij het niet gebruiken van assessments

  1. Verkeerde aanname van competenties: Zonder assessment loop je het risico dat je aannames doet over de vaardigheden van een kandidaat die niet overeenkomen met de realiteit. Dit kan leiden tot een mismatch, waarbij de kandidaat niet voldoet aan de verwachtingen en vereisten van de functie.
  2. Over het hoofd zien van potentieel: Zonder een grondige beoordeling van de competenties kun je potentieel talent over het hoofd zien. Kandidaten die misschien niet de perfecte ervaring hebben op papier, maar wel de capaciteit hebben om te leren en te groeien, worden mogelijk uitgesloten.
  3. Inefficiëntie in het selectieproces: Het niet gebruiken van assessments kan leiden tot een lang en inefficiënt selectieproces. Je besteedt mogelijk meer tijd aan het interviewen van kandidaten die niet geschikt zijn, wat kostbare tijd en middelen verspilt.

Het gebruik van assessments in je werving- en selectieproces is van onschatbare waarde, vooral in een krappe arbeidsmarkt. Het stelt je in staat om dieper te graven dan de oppervlakte van een cv en de echte waarden van een kandidaat te ontdekken. Door deze strategische aanpak te hanteren, kun je de valkuilen van een mismatch, het missen van potentieel en inefficiëntie vermijden en ervoor zorgen dat je organisatie de beste talenten aantrekt en behoudt! Meer weten? Neem gerust contact met mij op via 06 – 25292204 of tessie.molkenboer@primatch.nl

Over de auteur


Tessie Molkenboer is Recruitment Consultant bij Primatch Tilburg. De overtuiging dat er niemand zo goed in staat is de juiste kandidaat te selecteren als de organisatie zelf, is ook haar overtuiging. 

Primatch Recruitment Consultant Tessie Molkenboer