column

de toekomst van recruitment

jeroen bergen | 2025

Home » Jubileum » Toekomst van recruitment
Hoe ziet de toekomst van recruitment eruit? We kunnen natuurlijk niet in een glazen bol kijken, toch is het interessant om soms even stil te staan in een wereld die constant in beweging is. Jeroen en Ronald reageren op statements over de toekomst van recruitment.

Statement 1: Over 15 jaar is het verplicht om het salaris te vermelden in een vacaturetekst.

Ronald: ”Ja. We moeten steeds meer op tafel leggen. De wet en de markt stuurt dit eigenlijk al. Wellicht over 5 jaar al binnen de Europese wetgeving.

Veel bedrijven willen geen salaris in vacatures vermelden, uit angst voor onrust onder het huidige personeel. Ze zijn bang dat medewerkers die al langer in dienst zijn, zich benadeeld voelen als nieuwe collega’s een hoger salaris krijgen. Maar dit is eigenlijk een symptoom van een groter probleem: ongelijkheid in salaris binnen het bedrijf. Het verbergen van salaris lost dit probleem niet op.”

Jeroen: ”Ik denk dat die wet, als die er al komt, ingehaald gaat worden door de markt. De arbeidsmarkt is zo krap, dat als je met een ‘marktconform salaris’ naar buiten gaat, dat niks zegt. De arbeidsmarkt is een markt waar vraag en aanbod de prijs, in dit geval het loon, bepalen. Nu zit je in krapte en wordt arbeid duurder.”

Statement 2: AI gaat de banen van recruiters overnemen.

Ronald: ”AI wordt een steeds groter onderdeel van het recruitmentproces, maar de menselijke touch zal blijven bestaan. Het zal echter wel degelijk invloed hebben op de toekomst van het vak. Ik denk niet dat AI de mens kan snappen. Aan de andere kant, als dat in de toekomst wel zou kunnen, zou me ook niet zo verbazen…”

Jeroen: ”Een deel van het werk zal weggaan bijvoorbeeld teksten schrijven en het screenen van cv’s zal geautomatiseerd worden. Daartegenover staat dat de cv’s ook gegenereerd worden door AI. Ik denk dat de creatieve en interpersoonlijke kant (gesprekken) zullen blijven.

Als je nu al ziet hoeveel sneller we nu – door automatisering en robotisering – content maken dan 10 jaar geleden, dan zal het vak van recruiter drastisch veranderen.

In de toekomst zal een kandidaat content aanleveren, waarna AI een voorspelling doet over de slagingskans. Deze voorspelling is gebaseerd op een database van bestaande profielen binnen de organisatie en kan helpen bij de preselectie.”

Statement 3: Binnen nu en 25 jaar wordt ouderschapsverlof voor mannen en vrouwen gelijkgesteld.

Ronald: “Ik verwacht dat dit door wet- en regelgeving gerealiseerd zal worden. Hoewel ik denk dat vrouwen in de praktijk vaak een grotere zorgtaak op zich nemen.’’

Jeroen: “Gelijktrekken zie ik nog niet zo gebeuren, want een man hoeft niet fysiek te herstellen van een bevalling. Er is dan ook een ontzettende krapte op de arbeidsmarkt. Ik denk wel dat er in de toekomst iets zoals een menstruatieverlof komt. Dat zit gewoon niet in het arbeidsrecht, omdat het arbeidsrecht gebaseerd is op een man die 40 uur werkt… Weet je, de heersende klasse wordt gewoon de vrouw. Die zijn over het algemeen hoger opgeleid en die gaan dat bepalen. Als mannen ongesteld zouden worden, dan was het allang geregeld en was er allang een oplossing geweest. 100%.’’

Statement 4: Voorbeeld Afas softwarebedrijf: vier dagen werken in de week wordt eerder regel dan uitzondering.

Ronald: ”Nee. Ik denk dat de behoefte er wel is, maar ik denk niet dat de arbeidsmarkt zich dat kan permitteren.”

Jeroen: ”Nederland vergrijst. We moeten met steeds minder mensen hetzelfde gaan verdienen in Bruto Nationaal Product. Je zou daarvoor meer uren moeten draaien.”

Ronald: ”Een softwarebedrijf zoals AFAS is heel groot. Zij hebben zoveel klanten en overnames gedaan, dat ze het zich nog wel kunnen permitteren. Of ze daar nou 4 of 5 dagen werken. Dat geld komt wel binnen.”

Jeroen: ”Heel veel bedrijven kunnen zich dit helemaal niet veroorloven. Als je net zoals AFAS 65 of 70% marge maakt, dan kun je je dat inderdaad wel permitteren.”

Statement 5: over 15 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland verkleind.

Beiden: ”Ja!”

Jeroen: ”Wetende dat er nu meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen zijn in het cohort onder 35, is het een kwestie van tijd dat er steeds meer vrouwelijke managers en directieleden komen. In de jaren 80 was het heel uitzonderlijk dat een dochter een bedrijf overnam in de familie. Tegenwoordig is het niks meer de oudste zoon, maar gewoon de meest bekwame of het nou de zoon of de dochter is.”