ARTIKEL
inzichten voor employer branding met 23plusone
kim cramer (23plusone) | 2025
Onderzoek wijst al jaren achter elkaar uit dat in veel bedrijven de werknemers niet bepaald gelukkig zijn. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Gallup, voelt 77% van de werknemers wereldwijd zich niet betrokken bij het werk en stijgen de metingen van eenzaamheid en stress. “In the last 10 years, the number of people expressing stress, sadness, anxiety, anger or worry has been on the rise, reaching its highest levels since the Gallup surveys began” (2023-2024 Human Development Report, United Nations Development Program). In Nederland is het helaas niet anders; hier is slechts 14% betrokken.
Krijgen we stress van werk, of nemen we stress van huis mee naar ons werk, waar het onze collega’s en prestaties raakt? Het antwoord zal per geval verschillend zijn, maar feit is, dat we een groot deel van ons leven op het werk doorbrengen. De mate waarin je het daar naar je zin hebt, heeft een grote impact op je levenservaring. Streven naar een positieve organisatiecultuur met gelukkige mensen is dus zo gek nog niet. Niet alleen om huidige werknemers te behouden, maar ook om nieuwe mensen aan te trekken. En niet alleen omdat ondernemers en aandeelhouders zouden moeten geven om het geluk van hun werknemers – wat op zich al reden genoeg zou moeten zijn (!) – maar ook omdat het goed is voor de business.
Maar hoe leg je uit wat de cultuur van je organisatie is? Hoe beschrijf je die? En… heb je er zelf eigenlijk weleens over nagedacht hoe je cultuur is? Of… beter nog, hoe je met elkaar wilt dat het is.
Reputatie als werkgever
Vaak gaan ondernemers bewust nadenken over de cultuur van hun organisatie als zij gaan communiceren op de arbeidsmarkt om nieuwe mensen te werven. In deze competitieve markt volstaat het niet om alleen te benoemen wat de werktijden en opleidingsvereisten zijn en wat de sollicitant kan gaan verdienen. De organisatie zal zichzelf moeten laten zien en duidelijk maken wat haar zo aantrekkelijk maakt.
Een nieuwe generatie werknemers heeft bovendien zelf ook eisen: hoe zit het met de privé-werkbalans en met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie? Waarom doet het bedrijf wat het doet en hoe draagt dat bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving? Hoe past de cultuur van de organisatie bij de dingen waar ík door word gedreven?
Waarden en gedrag
Een organisatiecultuur bestaat uit de collectieve normen, waarden, symbolen en gedragsuitingen die de leden van de organisatie delen. Hoe gaan we met elkaar om? Wat zijn onze manieren? Welke rituelen zijn er?
Cultuur is er altijd. Het ontstaat vanzelf, of je het wilt of niet. Dus als je een bepaalde cultuur nastreeft, zul je aandacht moeten besteden aan hoe het zich ontwikkelt. En met wie je het ontwikkelt. Want (behalve bij een startup waarbij je als oprichter alleen bepaalt) collectieve normen en waarden bestaan uit de verzameling van individuele normen en waarden en de compromissen die individuen bereid zijn te sluiten. Een organisatie is immers niets anders dan een groep individuen met ieder hun eigen overtuigingen, ideeën en gevoelens.
Effectieve visuele methode
Voor het achterhalen en bepalen van gewenste gevoelens, motivaties en waarden die het employer brand en de bijbehorende cultuur kunnen beschrijven, is 23plusone een behulpzame methode. De basis van deze wetenschappelijke, visuele methode is een 24-delige kaartenset. Elke kaart representeert aan de hand van vier foto’s iets wat belangrijk is in het leven van mensen. Denk aan verbondenheid, creativiteit, uitdaging en zintuigelijke prikkeling. De kaarten zijn onderverdeeld in verschillende groepen, die wanneer ze allemaal gecombineerd worden, een aantrekkelijk geheel kunnen vormen.
Een aanpak met 23plusone is speels en toegankelijk omdat het makkelijk is kaarten te kiezen die de huidige of gewenste cultuur duiden. Directies voor wie branding onbekend gebied is, kunnen hiermee heel effectief de dialoog aangaan over wat er is en wat zij zouden willen. En omdat het zo laagdrempelig is, kunnen zelfs alle medewerkers meedoen. Offline, samen om de tafel, maar bij grotere bedrijven ook online met digitale tools.
Vele organisaties in binnen- en buitenland gebruiken 23plusone om te komen tot hun kernwaarden, merkverhaal, cultuur- en gedragsprincipes en recruitment campagnes. Daarnaast wordt het gebruikt voor onboarding, persoonlijke ontwikkeling en leiderschapscoaching. Is er eenmaal een fundament bepaald op basis van 23plusone, dan kunnen alle interne en externe activiteiten, interventies en communicatie-uitingen hierop aanhaken en kan er gebouwd worden aan een consistente positieve cultuur. De beste manier om talent aan te trekken en te behouden is immers als het beloofde verhaal echt waar blijkt te zijn.
Think emotive!
In 2006 begonnen Kim Cramer, PhD en Alexander Koene van BR-ND People | B Corp een wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen emotionele drijfveren voor geluk en aantrekkingskracht. Een uitgebreid project, bestaande uit literatuurstudies, de ontwikkeling van een meetinstrument en grootschalige kwantitatieve onderzoeken. Bijna 20 jaar later bestaat The 23plusone Collective uit een community van getrainde en gelicenseerde gebruikers (waaronder Primatch HR Groep) die de – uit alle onderzoeken gerolde en nog steeds doorontwikkelende – methode op allerlei gebied inzetten. Van coaching tot innovatie, van branding tot educatie. Interesse? Neem de eerste stap en volg de kennismakingsworkshop ‘23plusone Seasonal School’ die vier keer per jaar plaatsvindt.