BLOG

ChatGPT inzetten voor recruitment

FLOOR EVERS | 11 juli 2023

Home » Recruitment Blog » ChatGPT inzetten voor recruitment

De ontwikkelingen op het gebied van AI, Artificial Intelligence, gaan ontzettend snel en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Zo ook binnen recruitment: Is het schrijven van een vacaturetekst verleden tijd? ChatGPT kan op verschillende manieren worden ingezet voor recruitment. Heb jij ooit al aan deze interessante toepassingen gedacht?

Chatbot voor sollicitanten

ChatGPT kan je als virtuele chatbot integreren op je recruitmentwebsite of carrièrepagina. Sollicitanten kunnen vragen stellen over openstaande functies, sollicitatieprocedures, vereisten, bedrijfscultuur en andere relevante informatie. ChatGPT kan automatisch antwoorden geven op veelgestelde vragen en basisinformatie verstrekken aan potentiële kandidaten, waardoor de wachttijd voor antwoorden wordt verminderd en de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

Pre-screening interviews

Wist je dat? ChatGPT kan worden gebruikt om pre-screening interviews uit te voeren met sollicitanten. Het kan gestructureerde vragen stellen aan sollicitanten en hun antwoorden analyseren om te beoordelen of ze voldoen aan bepaalde criteria of vereisten voor de functie. Op basis van de antwoorden kan ChatGPT kandidaten beoordelen en bepalen welke sollicitanten door moeten gaan naar de volgende ronde van het wervingsproces.

Candidate engagement

Wil je de betrokkenheid van kandidaten vergroten tijdens het wervingsproces? ChatGPT kan automatisch gepersonaliseerde follow-upberichten versturen naar sollicitanten, zoals statusupdates, bedankbrieven of verzoeken om aanvullende informatie. Dit helpt om de communicatie met sollicitanten te verbeteren, hun interesse levend te houden en een positieve kandidaat ervaring te bevorderen.

ChatGPT kan een waardevolle ondersteuning bieden bij recruitment maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet de plaats kan innemen van menselijke betrokkenheid en beoordeling. Menselijk input blijft essentieel voor het nemen van definitieve beslissingen.

ChatGPT zelf een keer uitproberen? Stel jouw recruitmentvraag aan de chatbot.

Over de auteur


Floor Evers is in 2020 als stagiaire begonnen en in between studies heeft ze als recruitment marketeer gewerkt bij Primatch HR Groep. Floor is nu gestart met haar pre-master in Nijmegen.

Floor Evers