BLOG

OPVALLEN MET KEN- EN STUURGETALLEN IN JE VACATURETEKST

JEROEN BERGEN | 5 JANUARI 2023

Home » Recruitment Blog » Opvallen met ken- en stuurgetallen in je vacaturetekst

Ken- en stuurgetallen zijn in HR-land op zich niks nieuws. Jaren geleden kreeg ik op de universiteit al vakken waarin het belang van ken- en stuurgetallen voor de professionele P&O-er onomstotelijk werd vastgesteld. Het was dé manier om de ‘zachte’ kant van personeelsbeleid hard te maken richting het management.

Nu geloof ik dat allemaal wel, en ik denk ook dat vele P&O afdelingen de nodige lijstje boven tafel kunnen krijgen. Wat ik interessant vind, is dat je nauwelijks HR gerelateerde ken- of stuurgetallen tegenkomt in vacatureteksten. Vaak kom je cijfers tegen zoals omzet, aantal medewerkers, aantal kantoren et cetera. Maar wat zeggen deze cijfers nou echt? In ieder geval niks over de functie, doorgroeimogelijkheden of bedrijfscultuur.

Volgens mij wordt het pas echt interessant voor een potentiële kandidaat als diegene diepere, niet alledaagse, inzichten krijgt in zijn of haar nieuwe werkomgeving. Het kan een aanvulling zijn op de cultuur-omschrijving, of een verankering van je purpose en daarmee je propositie als organisatie op de arbeidsmarkt. Bovendien kan je op die manier aantonen dat je een organisatie bent waar geen loze beloftes gedaan. Lijkt mij een slimme manier om op te vallen met je vacaturetekst. Als je de cijfers toch hebt… waarom dan niet inzetten bij het werven van nieuwe collega’s?

Een aantal voorbeelden van ken- en stuurgetallen die je kunt opnemen in een vacaturetekst:

  • Er is veel ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar liefst 55% van de werknemers groeit binnen één jaar door naar een andere functie.
  • We hebben een mooi klantenportfolio: van start-ups tot multinationals. Opdrachtgevers geven onze samenwerking een score van 8/10.
  • Werkplezier staat centraal. 90% van onze werknemers gaat met plezier naar zijn of haar werk (naar aanleiding van een tevredenheidsenquête onder alle werknemers).
  • Je komt in een hecht en divers team terecht. De gemiddelde leeftijd op afdeling X is 38 jaar: je jongste collega is 23 jaar en de oudste 62 jaar.

 

Zomaar een paar ideeën die in mij opkomen. Ik ben benieuwd wie er ervaring mee heeft, dit heeft toegepast of een mening heeft waarom je het (niet) zou moeten doen!

Over de auteur


Jeroen Bergen is Managing Partner bij Primatch HR Groep. Hij heeft 25 jaar ervaring binnen online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Ook is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van recruitmentsoftware TOOL2MATCH.

Jeroen Bergen Managing Partner Primatch HR Groep