BLOG

Omdenken in recruitment

GIANNI MASCOLO | 19 DECEMBER 2023

Home » Recruitment Blog » Omdenken in recruitment

De arbeidsmarkt verandert en de wereld van personeelswerving evolueert. Combineer deze met een extreem krappe arbeidsmarkt en het resultaat is een uitdagende en boeiende opdracht: “Op korte termijn het vinden van de juiste talenten die uitblinken in vaardigheden en skills.

Traditionele wervingsmethoden hebben hun waarde bewezen, maar zijn niet meer toereikend om vandaag de dag de juiste doelgroep te werven. Hoe kom je dus van “een halfvol glas” naar “een glas dat zich vult”? Om kansen te creëren schuilt het geheim in focussen op mogelijkheden en “omdenken in recruitment”.

Door de volgende gewaagde tips en “out of the box denken” bereik en werf je wél de ideale kandidaat. In willekeurige volgorde 5 tips:

Tip 1: De Magneet vacature

Creëer een mysterieuze vacature die de aandacht trekt. In plaats van de gebruikelijke functie-eisen en taken, beschrijf je de uitdagingen en impact die de kandidaat zal hebben in de positie. Het laat kandidaten nieuwsgierig worden en en zich afvragen wat de functie precies inhoudt en jou levert het intrinsiek gemotiveerde sollicitanten op.

Tip 2: Speeddating voor Talent

Organiseer een evenement waarin potentiële kandidaten en het team elkaar kunnen ontmoeten en (korte) gesprekken kunnen voeren. Dit maakt het sollicitatieproces dynamischer en minder formeel, waardoor alle partijen een beter gevoel krijgen en de kans op een match groter wordt.

Tip 3: The Challenge

Een cv en sollicitatiebrief vragen is zo 1990. Geef je kandidaten een creatieve uitdaging die gerelateerd is aan de functie. Het kan een klein project zijn of een specifieke opdracht om hun vaardigheden en benadering te laten zien. Vooral voor technische beroepen kun je competenties op een dynamische en praktische manier beoordelen.

Tip 4: Reverse Interview

Laat de kandidaat een interview afnemen met een van de teamleden. Hierdoor kunnen ze de organisatie vanuit een ander perspectief zien en leren ze meer over de dagelijkse uitdagingen en cultuur. Dit werkt goed bij beroepen waar denkkracht en communicatieve vaardigheden essentieel zijn.

Tip 5: Bedrijfssafari

Nodig geïnteresseerde kandidaten uit voor een rondleiding door het bedrijf. Laat ze het team ontmoeten, de bedrijfscultuur proeven en de werkplek ervaren. Dit geeft hen een beter beeld van het bedrijf en helpt hen beter te beslissen of ze zich willen aansluiten.

Omdenken in recruitment levert jou het volgende op:

  • Een frisse en innovatieve benadering, waardoor je aantrekkelijker wordt voor talentvolle kandidaten en de juiste mensen voor jouw bedrijf wel werft;
  • Het omarmen van een positieve en proactieve mentaliteit en de kunst om traditionele wervingsmethoden te combineren met vooruitstrevende recruitmentmethoden waarbij de focus ligt op kansen en mogelijkheden;
  • De beste talenten ontdekken, aantrekken en behouden die jouw organisatie nodig heeft!

Waar wacht jij nog op? Start met omdenken in recruitment!

Over de auteur


Gianni Mascolo is Primatch Partner en helpt bedrijven in de regio West-Brabant. Hij is ruim 25 jaar actief in diverse branches waar mens en processen in organisaties centraal staan. Bij alles wat hij doet streeft hij naar perfectie, dit is de rode draad in zijn leven en loopbaan.

Primatch Partner Gianni Mascolo