BLOG

De 7 valkuilen van een recruithon

JEROEN BERGEN | 28 MEI 2024

Home » Recruitment Blog » De 7 Valkuilen van een Recruithon

Recruithons bieden een waardevolle mogelijkheid voor innovatie en verbetering in het wervingsproces. Echter, om succesvol te zijn, moeten deelnemers zich bewust zijn van de valkuilen of hier actief op gecoacht worden. Dit gaat iets vragen van de procesbegeleider. Voorbereiding is daarom essentieel. Wil je weten hoe je moet voorbereiden? Download dan onze Roadmap Recruithon.

1. Te technologiegericht

Het overmatig gebruik van technologie kan leiden tot oplossingen die niet aansluiten bij de behoeften van gebruikers of die te complex zijn om effectief te implementeren. Als voorbeeld het ontwikkelen van een A.I. gerelateerd product om daardoor betere vacatureteksten te maken, is alleen maar relevant als je veel vacaturetekst content moet ontwikkelen. Voor de meeste organisaties speelt dat niet, omdat het maar om enkele vacatures per jaar gaat of om een aantal maal dezelfde vacature.

2. Gebrek aan diversiteit in teams

Een gebrek aan diversiteit in deelnemende teams kan leiden tot een beperkt scala aan perspectieven en ideeën. Het is belangrijk om diversiteit te bevorderen om de kans op innovatieve oplossingen te vergroten.

3. Vergeten van ethiek en privacy

Het is essentieel om ethische overwegingen en privacy kwesties in overweging te nemen bij het ontwerpen van wervingsoplossingen tijdens Recruithons. Vooral GDPR (Europese wetgeving m.b.t. privacy) is echt van belang om rekening mee te houden. Ook Ethiek is van belang. Zo kwam er ooit iemand in een van de sessie met het idee te werven via dating apps. Het kan natuurlijk prima werken, maar de vraag is of je dat wilt.

4. Niet iedereen is een recruiter

Bedenk goed dat niet iedereen een recruiter is of in staat is om te denken in termen van doelgroepen of in termen van marketing denken. Je zult je doelgroepen hierin moeten helpen.

5. Onvoldoende follow-up na het evenement

Na afloop van een Recruithon is het belangrijk om de voortgang van ontwikkelde oplossingen op te volgen en eventuele verdere stappen te plannen. Een gebrek aan follow-up kan leiden tot verspilde inspanningen en gemiste kansen.

6. Onvoldoende betrokkenheid van leidinggevenden

Het is essentieel om de betrokkenheid van leidinggevenden te waarborgen bij Recruithons om ervoor te zorgen dat ontwikkelde oplossingen daadwerkelijk worden geïmplementeerd en ondersteund op organisatieniveau.

Over de auteur


Jeroen Bergen is Managing Partner bij Primatch HR Groep. Hij heeft 25 jaar ervaring binnen online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Ook is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van recruitmentsoftware TOOL2MATCH.

Jeroen Bergen Managing Partner Primatch HR Groep