BLOG

WAAROM GEEN SALARIS IN VACATURETEKSTEN?

PRIMATCH HR GROEP | 8 MEI 2018

Home » Recruitment Blog » Waarom wordt er zo geheimzinnig gedaan over salaris in de vacatureteksten?

Loon is een belangrijk thema op de werkvloer. Onlangs deed Monsterboard nog onderzoek naar wat werkzoekenden belangrijk vinden. En ook in dit lijstje staat salaris weer in de top-3. Toch wordt er vaak geheimzinnig over gedaan in vacatureteksten. Waarom eigenlijk?

Daarvoor moeten we een paar jaar terug, naar economisch mindere tijden. Argumenten als “salaris moet niet de belangrijkste drijfveer zijn” en “dat bespreken we aan tafel wel” hielden toen nog wel stand, want er waren genoeg sollicitanten. Ook vanuit concurrentieoverwegingen werd salaris niet genoemd en ook dat is achterhaald. Want over salaris wordt gepraat en anders maakt een salariswijzer van bijvoorbeeld Intermediair het wel transparant. Let wel: het verschil in salaris per functiegroep, branche en regio is groot. Zo sprak ik pas een Hoofd Administratie en een Controller voor dezelfde vacature. Ik had verwacht dat ze ongeveer hetzelfde zouden verdienen, maar wat bleek: er zat €1.000 tussen. Natuurlijk heeft dat met verantwoording te maken, alleen haal je dat lang niet altijd uit een cv of LinkedIn profiel.

Daarom adviseer ik altijd om in vacatureteksten een salarisindicatie te noemen. Het is nou eenmaal informatie die een kandidaat vooraf wil weten. Het geeft de complexiteit en senioriteit van jouw vacature aan. En het voorkomt mismatches met kandidaten die meer willen verdienen, waar je anders pas in een eerste of tweede gesprek achter komt.

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt van een salarisindicatie voor een vacature. Als bijvoorbeeld de financiële man van een MKB-bedrijf na 8 jaar dienstverband vertrekt, wat moet zijn vervanger dan verdienen? Check dan eerst een salarisvergelijker voor werkgevers, zoals deze. Noem je liever geen bedragen? Vertel dan over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden om een completer en eerlijker beeld te geven van wat je te bieden hebt.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur

Primatch HR Groep is een recruitment consultancy bureau en helpen opdrachtgevers met het neerzetten van een strategisch werkgeversmerk, het bereiken van de gewenste doelgroep via de beste (social) media en vervolgens het selecteren van de beste match door middel van selectie gesprekken en assessments