BLOG

oorlog in vacatureland

PRIMATCH HR GROEP | 16 november 2017

Home » Recruitment Blog » Oorlog in vacatureland

Vacaturesites zijn het meest geschikt om actief zoekende kandidaten te bereiken. Want daar komen vraag en aanbod bij elkaar. Maar jongens, wat zijn het er tegenwoordig toch veel! Een site als www.alle-vacaturesites.nl zou een compleet overzicht geven. Maar LinkedIn kan ik hier niet in de lijstjes terugvinden. Je kunt discussiëren of LinkedIn nou een vacaturesite of een social medium is, maar volgens een onderzoek uit 2015 zou het wel het meest effectieve wervingskanaal zijn. En hoe zit het met Indeed; de site die het meest populair onder baanzoekers zou zijn als ik dit artikel moet geloven?

LinkedIn is het medium dat heilig verklaard is in vacatureland. Met een berichtje kun je – gratis – je netwerk op de hoogte brengen van jouw vacature. Om je bereik te vergroten kun je ook nog een LinkedIn job post plaatsen, waar dan weer wel kosten aan verbonden zijn. En levert dat nog onvoldoende kandidaten op, dan kun je content ook nog sponsoren. Zodat je nóg meer geld kwijt bent. Klinkt aantrekkelijk toch? Nou nee, eigenlijk niet!

Natuurlijk, LinkedIn kan zeggen dat ze ruim 4 miljoen Nederlandse gebruikers hebben. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat daar veel slapende profielen tussen zitten. Heb je weleens geprobeerd je profiel te verwijderen? Dat is bijna net zo moeilijk, als opzeggen bij je verzekeringsmaatschappij! Dus veel mensen denken “laat maar zitten”. Ook verhoogt LinkedIn geregeld haar prijzen. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van een job post begin dit jaar – zonder overleg – met 30% verhoogd.

Daar komt nog bij dat het zoeken naar vacatures als kandidaat niet echt lekker werkt. Met de AI (artificial intelligence) van LinkedIn, heb je altijd het idee dat je wat mist. Je kan wel een job seeker account aanmaken om het je gemakkelijker te maken. Maar zeker een werkzoekende Nederlander let op de centen. En gaat daar toch niet zomaar € 20,- per maand voor betalen?

Begrijp me goed: ik vind dat LinkedIn de arbeidsmarkt écht heeft uitgedaagd. Maar nu lijkt de tijd gekomen dat ze geld willen gaan verdienen …

Indeed is ook een grote game changer geweest. Ze hebben snel een groot markaandeel veroverd. Dat hebben ze slim aangepakt: de site klikt lekker weg, in een web-omgeving die op Google lijkt. Ze werken met job aggregator software die dagelijks vacatures indexeert van allerlei online bronnen, zoals recruitmentsites van werkgevers en vacaturesites. Als werkgever kun je er ook weer – gratis – je vacatures plaatsen. En kandidaten hebben het idee dat ze via deze verzamelsite alle vacatures krijgen te zien. Klinkt mooi toch?

Ja, dat klinkt inderdaad mooi. In de ideale wereld. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer op Indeed. Als werkgever is het moeilijk om met jouw vacature op te vallen tussen het gigantische aanbod, met véél dezelfde (spook)vacatures. Daardoor komt het ook allemaal wat armoedig over. En wil je in die wirwar opvallen? Dan kun je ook hier jouw vacature sponsoren en dus toch geld betalen, zodat je altijd bovenin de zoekresultaten komt.

Maar onderschat de werkzoekende niet! Die heeft ook al snel genoeg door dat gesponsorde vacatures gepusht worden. Want hoe irritant is het. Als je een job-search agent hebt ingeschakeld, en elke dag dezelfde vacatures bovenin je lijstje ziet langskomen? Ik hoor geregeld dat werkzoekenden juist daarom gesponsorde vacatures helemaal overslaan. En dan schiet jij je doel mooi voorbij!

Ook zijn er natuurlijk nog de meer klassieke vacaturesites. Volgens een onderzoek zijn zij nog steeds de meest populaire oriëntatiebron van Nederland. Maar zijn ze ook nog steeds zo traditioneel? Nou, nee. Ze hebben een aantal jaar achter elkaar marktaandeel verloren. Van elkaar, maar ook van de nieuwere wervingskanalen. Dus moesten de prijzen voor het plaatsen van vacatures wel omlaag.

De bekendere vacaturesites zijn nog steeds niet goedkoop. Maar voor die prijs krijg je wel steeds meer terug. Zo plaatst Monsterboard actief vacatures door op Facebook en NU.nl. Sites als Stepstone en Nationale Vacaturebank zeggen het niet hardop, maar sponsoren op hun beurt dan weer vacatures op Indeed. Maar is dat niet de wereld op zijn kop?

Het lijkt wel oorlog in vacatureland!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur

Primatch HR Groep is een recruitment consultancy bureau en helpen opdrachtgevers met het neerzetten van een strategisch werkgeversmerk, het bereiken van de gewenste doelgroep via de beste (social) media en vervolgens het selecteren van de beste match door middel van selectie gesprekken en assessments