BLOG

Ben jij aantrekkelijk voor jonge mensen?

PRIMATCH HR GROEP | 17 AUGUSTUS 2018

Home » Recruitment Blog » Is jouw bedrijf aantrekkelijk voor jonge medewerkers?

“De nieuwe generatie is niet meer ambitieus. Ze zijn lui, verwend, alleen met zichzelf bezig en vinden ons sukkels omdat wij nog steeds fulltime werken”.

Dit is het beeld van veel werkgevers. Bedrijven willen verjongen om de gemiddelde leeftijd naar beneden te krijgen, maar ze ervaren vaak problemen bij het werven van “millennials” of “Generatie Y”. Spannende kreten die beter passen bij Star Wars dan bij werving en selectie, als je het mij vraagt. Maar gelukkig is het niet zo ingewikkeld; het gaat gewoon om mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn.

Zelf ben ik van juni 1979. Ik zit tussen Generatie X (van 1961 tot 1980) en Generatie Y in. Ik werk als recruiter en vind mensen interessant. Dus ben ik nieuwsgierig naar generatiekloven.

Het is fijn dat er veel onderzoek is gedaan én veel geschreven is over wat jonge mensen belangrijk vinden aan werk. Zoals bijvoorbeeld door EenVandaag en door het AD. Via Google is nog veel meer informatie te vinden.

Ik heb resultaten vergeleken en de schilletjes met turbotaal eraf gepeld. Zo kom ik tot de conclusie dat dit is wat jongeren willen:
• Ze willen betekenis.
• Ze willen coachend leiderschap.
• Ze willen evenwicht in werk en privé.
• Ze willen een goede werksfeer.
• Ze willen werken voor een bedrijf met doelen en een goed imago.

Maar dat zijn toch open deuren, dat wil toch iedereen!

Inderdaad, zoveel verschillen zijn er niet tussen generaties. Echt niet. Vergelijk het eens met wat de Bijbel zei over “gelukkig zijn”. Toen ging het, al was het met verouderde woorden en zinsconstructies, al over zinvol functioneren en effectief werken. En dat boek is meer dan 2000 jaar oud …

 

wAAROM IS HET DAN MOEILIJK OM JONGE MEDEWERKERS TE BINDEN?

Jongeren worden onderschat. Opgegroeid in een snel veranderde wereld zijn ze mondig, gewend zich aan te passen, niet bang om ontslag te krijgen en regelmatig compleet wat anders te gaan doen.

Veel bedrijven zijn hier nog niet klaar voor. Functies zijn niet zo uitdagend als beloofd. De precieze invulling van een traineeship is nog onduidelijk. En de bullebak die een moderne leidinggevende moet voorstellen moet nog aan zijn opleiding tot coach beginnen. Jongeren prikken hier doorheen tijdens het sollicitatieproces. Of nog erger, als ze een half jaar in dienst zijn. Dan gaan ze weg. En kun jij weer opnieuw beginnen.

 

wAT KUN JE HIER AAN DOEN?

Heel simpel, investeren in faciliteiten die passen bij deze tijd. Als medewerkers trots zijn op hun werk en een manager hebben die luistert en écht probeert wat met hun mening te doen, heb je al veel gewonnen. Goede hulpmiddelen en vrijheid om werktijd zelf in te delen zijn een must, ook jongeren zijn dan bereid om keihard eigen tijd te investeren om doelen te bereiken. Denk ook na over flexibiliteit in secundaire arbeidsvoorwaarden. Laat ze zelf kiezen of ze een auto, een bonus of extra vrije dagen willen kopen. Een goede werksfeer creëer je door samen dingen te doen alsof je met vrienden bent.

Toch zie ik nog veel saaie, stoffige werkomgevingen. Waar medewerkers wel een baan maar geen functie hebben en managers alleen maar doeners in hun team willen. Waar je persé tussen 9 en 5 aanwezig moet zijn en alleen buiten die tijden flexibel kunt (over)werken. En waar je het moet doen met een vaste werkplek, trage laptop en verouderde software.

Met moderne faciliteiten en flexibele arbeidsvoorwaarden wordt werven een stuk makkelijker. Dan staan er meer mensen aan de deur te kloppen om bij jouw bedrijf te komen werken. Ook jongeren!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur

Primatch HR Groep is een recruitment consultancy bureau en helpen opdrachtgevers met het neerzetten van een strategisch werkgeversmerk, het bereiken van de gewenste doelgroep via de beste (social) media en vervolgens het selecteren van de beste match door middel van selectie gesprekken en assessments