BLOG

Afhakers in sollicitatiegesprekken

PRIMATCH HR GROEP |28 maart 2019

Home » Recruitment Blog » Hoe voorkom je afhakers in sollicitatiegesprekken?

Werving en selectie. Als het om vacatures gaat, zijn dit de twee woorden die het vaakst in één adem worden genoemd. Bij werkgevers ligt de nadruk nu op werving. De selectie komt later wel, toch? Eerst maar eens zorgen dat je kandidaten hebt!

Het gevaar is dat de selectiefase hierdoor het ondergeschoven kindje wordt. Terwijl een kandidaat het vaakst op basis van dit gedeelte van zijn candidate journey beslist om wel of niet voor jouw bedrijf te komen werken …

De Amerikaanse recruitmentgoeroe Dr. John Sullivan geeft in dit artikel redenen waarom kandidaten afhaken. Het ergst vind ik het als dit in de gesprekken gebeurt. Niet alleen heb je als werkgever dan al veel tijd en moeite in een sollicitant gestoken. De pijn voelt dan ook als een persoonlijke afwijzing.

Hoe voorkom je dat sollicitanten afhaken in gesprekken? Ik geef je 6 tips.

1. Plan eerst een telefoongesprek
Een telefoongesprek is ideaal om vooraf informatie uit te wisselen en verwachtingen af te stemmen. Maak een checklist wat je persé wil weten voordat je iemand uitnodigt. En geef de kandidaat ook ruimte om vragen stellen, zodat hij met een goed gevoel het sollicitatiegesprek in gaat.

2. Zorg voor structuur
Vaak krijgt de kandidaat waar je de beste klik mee hebt van jou dan ook het leukste interview. En ik begrijp het hoor, als je persoonlijke voorkeuren hebt. Want die heeft iedereen.  Ook snap ik het als je liever een vrouw hebt omdat je laatste mannelijke werknemer niet presteerde en niet binnen het team paste. Het nadeel van deze emoties is dat ze vaak onbewust doorschemeren in een gesprek. Zorg daarom voor dezelfde structuur én dezelfde vragen die je elke kandidaat stelt. Zo maak je een eerlijkere vergelijking.

3. Houdt het tempo erin
De beste kandidaat kan vaak kiezen uit meerdere werkgevers. Hoe zonde is het als iemand niet voor jouw bedrijf kiest als jij te lang treuzelt? Omdat er teveel tijd zit tussen het eerste en tweede gesprek en het grootste enthousiasme verdwenen is? Voorkom dit door het tempo erin te houden. Blok de agenda van de lijnmanager om gesprekken te voeren. En houdt hem daar aan.

4. Wees geloofwaardig
Sollicitanten zijn niet gek. Ze voelen het haarfijn aan als je in een eerste gesprek iets anders vertelt dan hoe het in de vacaturetekst is voorgesteld. Vertel geen sprookjes, maak het niet mooier dan het is. Bij elke baan horen minder leuke taken er gewoon bij.

5. Kom je afspraken na
Het is verleidelijk om na een gesprek op donderdag te zeggen “Je hoort morgen van me”. Maar dan is het vrijdag, komt er van alles tussendoor en is het voordat je het weet tijd voor de vrijdagmiddagborrel. Denk je dat die kandidaat dan met een lekker gevoel het weekend ingaat? Nee dus.

6. Voorkom een vragenvuur
Kun jij je nog herinneren toen je zelf aan de andere kant van de tafel zat? Als je een baan héél graag wilt, is een sollicitatiegesprek een spannend moment en kan een vragenvuur behoorlijk intimiderend zijn. Voorkom een wedstrijd met je collega wie de slimste vraag kan stellen. In een goed gesprek is een sollicitant maar 50% aan het woord.

Conclusie
Besef in sollicitatiegesprekken dat jij niet alleen voor de kandidaat kiest. De kandidaat moet ook voor jou kiezen!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur

Primatch HR Groep is een recruitment consultancy bureau en helpen opdrachtgevers met het neerzetten van een strategisch werkgeversmerk, het bereiken van de gewenste doelgroep via de beste (social) media en vervolgens het selecteren van de beste match door middel van selectie gesprekken en assessments