BLOG

Help, niemand reageert op mijn vacatures

JEROEN BERGEN | 31 maart 2022

Home » Recruitment Blog » Help, niemand reageert op mijn vacatures

Een veel gestelde noodkreet bij vacaturehouders. Waar komt dat nu ineens vandaan? Alle markten zijn krap, er zijn geen kandidaten te vinden. Ja dat klopt, nee dat klopt niet! Huuu?

De arbeidsmarkt was nog nooit zo groot als vandaag de dag, zo laten ook de cijfers van het CBS zien:

Met 9,4 miljoen Nederlanders actief op de arbeidsmarkt was de “pool” nog nooit zo groot als nu. Maar tegelijkertijd waren er ook nog nooit zo weinig werklozen als nu. Ook het aantal reorganisaties en faillissementen is histories laag. Hierdoor zit de arbeidsmarkt op slot. Iedereen die wil werken heeft werk en ze zijn in algemene zin niet op zoek!  Dat betekent dat onze klassieke manier van werven, waarbij we alleen een advertentie inzetten om actief zoekende kandidaten te bereiken, in de huidige markt meer genoeg is. Het is een onderdeel van een groter geheel. Simpelweg omdat de groep die actief op zoek is heel erg klein is. Dat vraagt om een andere benadering van doelgroepen en een veel meer marketing gerichte denkwijze op het vlak van recruitment.

Wij zien in de praktijk dat bedrijven die een permanente aanwezigheid van hun werkgeversmerk hebben (Employer Branding) bij de voor hun relevante doelgroepen, veel meer resultaat halen uit hun job marketing campagnes. De herkenning van een vacature uiting op een jobboard, social of displaycampagne is veel groter als er een Brand herkenning is van de werkgever. Deze herkenning heeft tot direct resultaat dat de conversie (het aantal mensen dat reageert) hoger is dan bij bedrijven die uitsluitend vertrouwen op job marketing.

Een voorbeeld uit de praktijk: een opdrachtgever van ons die in 2018 een vacature heeft uitgezet waarop toen nog 25 kandidaten reageerden. Dezelfde rol bij het zelfde bedrijf resulteerde in 2020 nog in 7 reacties en nu begin 2022 krijgen ze 2 reacties met een aanzienlijk hoger job marketing budget.

Heeft job marketing dan nog wel zin? Ja job marketing heeft zeker zin, maar wel met een long-term (geïntegreerde) Employer Branding strategie. Anders gezegd: zonder Employer Branding, heeft in de huidige markt job marketing veel minder zin dan we gewend waren. Ook search of hunting werkt veel beter (tot wel 30% meer conversie) bij een structurele aanwezigheid van het werkgeversmerk bij de relevante doelgroep.

We zullen er aan moeten wennen dat een Employer Branding strategie een basisvoorwaarde is voor succesvol werven op de arbeidsmarkt van nu. En daarmee kunnen we nu wel stellen dat de winnaars op de arbeidsmarkt van morgen de bedrijven zijn die vandaag serieus werk maken van hun Employer Branding.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Schrijf je dan in voor één van onze webinars of neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur


Jeroen Bergen is Managing Partner bij Primatch HR Groep. Hij heeft ruim 22 jaar ervaring binnen online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Ook is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van recruitmentsoftware TOOL2MATCH.

Jeroen Bergen Managing Partner Primatch HR Groep