BLOG

GAME BASED ASSESSMENTS

Danielle Wassink | 13 augustus 2021

Home » Recruitment Blog » Game Based Assessment
In de snel ontwikkelende technologie op het gebied van de selectiefase, komen er steeds meer mogelijkheden om te kijken of jouw sollicitant ook daadwerkelijk past bij de baan en de organisatie waar ze te komen werken. Een van deze ontwikkelingen is Game Based Assessment!

 

Waarom kiezen voor een game based assessments in plaats van een reguliere vragenlijst?

Wanneer je kijkt naar een ‘normale’ vragenlijst die de competenties moet meten, zijn de kandidaten bezig met een zelfevaluatie. Ze maken keuzes op basis van het eigen referentiekader en geven aan hoe ze denken te reageren op een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld: iemand krijgt de vraag of hij zich comfortabel voelt in grote groepen. Deze kandidaat heeft al van kleins af aan dezelfde vriendengroep en werkt 5 jaar bij hetzelfde bedrijf.

In deze situatie voelen ze zich helemaal op hun gemak en geven ze een hogere score over deze stelling. Maar haal ze uit deze comfortabele situatie en zet iemand alleen neer op een netwerkborrel en de score zal aanzienlijk dalen. Kortom: de antwoorden worden gekleurd door hoe de kandidaat zichzelf nu zien in de huidige omgeving. Deze misinterpretaties van de kandidaat worden alleen uit de reguliere vragenlijst gefilterd wanneer de nabespreking zorgvuldig wordt uitgevoerd.

 

Een aantal voordelen van game based assessment

1. Kosten
Vaak zijn deze testen wat goedkoper ten opzichte van de traditionele assessments. Daarnaast scheelt het ook tijd in interpretatie van de uitkomsten. Hierdoor kun je meer mensen testen in dezelfde tijd, op meerdere locaties en zo een goed overwogen beslissing nemen over welke kandidaat je wilt aannemen.

2. Betrouwbaar
Zoals al eerder aangegeven zijn de uitkomsten veel objectiever, aangezien de kandidaten niet van te voren weten wat en hoe er getest wordt. Je krijgt een reëel beeld over wat de sterke en de nog te ontwikkelen kanten van de sollicitant zijn. Hierdoor kan je direct een ontwikkelplan opzetten om de sollicitant sneller succesvol te maken binnen de organisatie.

3. Fun
Het is leuk om de game te spelen en het is een mooie toevoeging voor je candidate journey.

Kortom: Game Based Assessments zijn een ideale manier om tegen lagere kosten een reëler beeld van je sollicitant te krijgen.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur

Danielle Wassink is recruitment consultant bij Primatch. Zij heeft ruime ervaring met recruitment en het coachen/begeleiden van mensen om deze processen goed in te richten.

Primatch Manager Team Tilburg Danielle Wassink