BLOG

5 tips om je vacature makkelijker in te vullen

JEROEN BERGEN | 28 juli 2021

Home » Recruitment Blog » 5 tips om je vacature makkelijker in te vullen
De arbeidsmarkt begint steeds meer extreme krapte te vertonen. Nu wil dit niet zeggen dat de kandidaten er niet zijn. In vele branches waar krapte op de arbeidsmarkt heerst, zijn er tienduizenden mensen actief. Er is dus genoeg potentieel, maar waarom reageren die kandidaten dan niet? Met onderstaande 5 tips uit de praktijk is de kans dat jij je vacatures wel invult een stuk groter.

Tips om je vacatures in te vullen:

 

  •  Tip 1: Schrijf de vacaturetekst vanuit het perspectief van de kandidaat. Vaak zien we teksten waarin alleen het perspectief van het bedrijf wordt genomen. Maar door doelgroepgericht te schrijven spreek je jouw kandidaten veel meer aan en is de kans dat ze overgaan tot een sollicitatie veel groter.

  • Tip 2: Noem een salaris indicatie. Grote ergernis van kandidaten is de zin: “Wij bieden een markt conform salaris”. Als je deze zin gebruikt weet je dus dat jouw kandidaat zich eigenlijk al aan het ergeren is en sta jij 1-0 achter.

  • Tip 3: Gebruik een functietitel die jouw doelgroep herkent en interessant vindt. Regelmatig zien we interne functietitels opduiken als vacaturetitels. Dit is vaak geen verstandige keuze. Als je een secretaresse zoekt, noem de vacature dan ook zo en maak er geen Assistant of Executive Assistent van. De doelgroep zoekt daar niet op en de verwachting op basis van de functietitel komt waarschijnlijk bij de doelgroep niet overeen met de werkelijkheid.

  • Tip 4: Zorg dat je vacature technisch gereed is voor Google for Jobs. Nu Google for Jobs actief is in Nederland is dit een belangrijk onderdeel van je online wervings-succes.

  • Tip 5: Heroverweeg in een mobiele tijdperk of die motivatiebrief en cv wel echt nodig zijn. Is het echt nodig dat alle kandidaten met een motivatiebrief en een CV reageren op jouw vacature? Heb je zelf wel eens een motivatie geschreven op je mobiel? Dit is niet makkelijk hè? Terwijl je dit wel aan de kandidaten vraagt…

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op via 088-5325125 of info@primatch.nl.

Over de auteur


Jeroen Bergen is Managing Partner bij Primatch HR Groep. Hij heeft ruim 22 jaar ervaring binnen online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Ook is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van recruitmentsoftware TOOL2MATCH.

Jeroen Bergen Managing Partner Primatch HR Groep